Inschrijven

Wat ga je leren tijdens de Ad Sociaal Werk?

Tijdens de deeltijd Associate degree Sociaal Werk verdiep je je kennis over hulpverlenen en krijgt vakken als psychologie en recht. Ook leer je hoe je nog beter aansluit op de behoeften van de cliënt en zijn omgeving. Hoe geef je jouw cliënt zo veel mogelijk regie? Er is veel aandacht voor samenwerking met andere deskundigen, jouw persoonlijke ontwikkeling en de rol die jouw waarden spelen in je werk.

De opleiding bestaat uit drie of vier modules van ieder een half jaar (afhankelijk van de vrijstellingen die je krijgt, vraag naar de voorwaarden). In elke module ontwikkel je jouw kennis, professioneel handelen en beroepsvaardigheden. De eerste module start je met een brede oriëntatie op het vakgebied en sta je stil bij de vraag wie jij bent als professional. Je krijgt fysiek onderwijs in praktische en inspirerende leeromgevingen. Wat je leert tijdens de lesdagen, breng je de volgende dag op je werk/stage in de praktijk, waar je pas leert als je fouten maakt. Tijdens de opleiding werk je aan leeruitkomsten die je op verschillende manieren kunt aantonen. Dit doe je door het maken van praktijkopdrachten op je werk/stage en het maken van kennistoetsen.

Deze opleiding is verkozen tot TOPOPLEIDING in de Keuzegids 2024. Je kunt Associate degree ook in voltijd volgen.

Door deze studie merk ik dat ik echt vakbekwaam ben geworden en daardoor de cliënt beter kan helpen.

- Joël Ibraahim, student Sociaal Werk

Vrijstellingen

Je Associate Degree Sociaal Werk in 1,5 jaar op zak? Met een aanverwant MBO 4-diploma maak je grote kans op vrijstellingen. De opleiding start in september. Neem contact met ons op om te weten of jij in aanmerking komt.

Leren combineren met de praktijk

De deeltijd Associate degree Sociaal Werk is een praktische opleiding. Tijdens je studie combineer je dan ook leren met praktijk.

 • Je heb 1 keer per 3 weken les (dinsdagmiddag en -avond).
 • De andere dinsdagen werk je thuis of op je werk aan opdrachten, aan je studie of heb je een toets.
 • De studiebelasting is gemiddeld 20 uur per week.
 • Start september 2024 en februari 2025.
 • Je werkt aan uitdagende opdrachten, inclusief een eindopdracht, passend bij en binnen de organisatie waar je werkt.  Hieraan koppelen we jouw studieopdrachten.
 • Er is veel aandacht voor multidisciplinaire samenwerking, jouw persoonlijke ontwikkeling en de rol die jouw waarden spelen in je werk.
 • In 2024-2025 bedraagt het collegegeld voor een deeltijd/duale opleiding € 2.530,- per studiejaar. Dit is wettelijk vastgesteld door het ministerie van Onderwijs.

Voor wie is deze opleiding?

 • Je hebt een havo-, vwo- of mbo 4 diploma. Of je rond het 21+ toelatingsexamen voldoende af.
 • Je houdt van aanpakken en regelen.
 • Je bent nieuwsgierig.
 • Je wilt je werk en jezelf verbeteren.
 • Je werkt zelfstandig en kent je eigen verantwoordelijkheid.
 • Je wilt graag je kennis vergroten.

Bepaal je eigen studieroute

Tijdens de deeltijd Associate degree Sociaal Werk volg je jouw eigen studieroute. Je begint het eerste halfjaar met een oriëntatiefase. Daarna kies je ieder halfjaar een thema waarin jij jezelf wilt ontwikkelen. Zo kun je jouw studie helemaal afstemmen op de praktijk van je werkgever.

Verdiep en verrijk jouw kennis

Tijdens deze Associate degree leer je:
• Mensen zowel individueel als in groepsverband te ondersteunen/begeleiden.
• Methodisch handelen.
• Gespreksvaardigheden.
• Samenwerken met cliënten, hun netwerk en andere disciplines.
• Theoretisch verantwoorden vanuit psychologie, recht, sociologie, pedagogiek, medische kennis en ethiek.
• Te reflecteren op je handelen als professional.

Daarnaast is er een kennislijn waarin de vakken ethiek, sociologie, pedagogiek, psychologie, medische kennis en recht worden gegeven.

Ná het behalen van je diploma

Als je het diploma Ad Sociaal Werk op zak hebt kun je gelijk aan de slag als sociaal werker, want

 • je weet hoe je cliënten zo veel mogelijk zelf de regie geeft en laat je hulpverlening beter aansluiten op zijn behoeften en zijn omgeving.
 • je hebt oog voor het voorkomen van zorg.
 • je overlegt met andere zorgprofessionals, mantelzorgers en/of vrijwilligers. In plaats van dat je zorgt, regel je dus veel meer.
 • je weet om te gaan met nieuwe technologische hulpmiddelen en houdt rekening met de (psychologische) impact daarvan op de zorg en jouw cliënten.

Je kunt ook doorstuderen!

Je stroomt in jaar 3 in de van verwante bacheloropleiding Social Work en daarmee kun je je SKJ-registratie en GGZ-agoog behalen.

Verzorgd door Christelijke Hogeschool Ede

Deze Associate degree wordt aangeboden door Dordrecht Academy. De opleiding is helemaal gericht op de Drechtsteden en wordt inhoudelijk door en voor werkgevers uit de Drechtsteden gemaakt. Je krijgt les van docenten van Christelijke Hogeschool Ede. Deze gerenommeerde hogeschool stelt ook het lesprogramma samen.

Wat zijn de studiekosten?

In 2024-2025 bedraagt het collegegeld voor deze deeltijdopleiding € 2.530,- per studiejaar. Dit is wettelijk vastgesteld door het ministerie van Onderwijs. Meer informatie over studiekosten van de deeltijd Ad Sociaal Werk voltijd vind je hier.

Opgeleid voor de Drechtsteden

Je deeltijd opleiding aan de Dordrecht Academy sluit perfect aan op de arbeidsmarkt in de Drechtsteden. Het onderwijs wordt ontwikkeld in samenwerking met zorginstellingen uit de Drechtsteden en tijdens je opleiding doe je projecten bij je werkgever. Zo leer je door te doen en kun je wat je leert direct toepassen in de dagelijkse praktijk. Kortom, op je werk profiteren ze volop van de kennis en vaardigheden die jij opdoet. Pak jij de kansen die op je liggen te wachten in de Drechtsteden?

Veelgestelde vragen

Wanneer zijn de open dagen van Dordrecht Academy?

Je bent van harte welkom tijdens onze open dag op:

 • 1 februari
 • 6 april

Kun je niet wachten? Meld je dan aan voor de Meet & Greet. In een persoonlijk gesprek helpen we jou met je studiekeuze.

Wat is een Associate degree?

Een Associate degree is een tweejarige hbo-opleiding met de nadruk op de praktijk. Je leert door te doen. Je krijgt theorie, maar deze pas je meteen toe in projecten. Dit zijn opdrachten van bedrijven of instellingen in de regio Drechtsteden. Na afronding van de opleiding heb je een wettelijk erkend hbo-diploma op zak. Hiermee kun je direct aan de slag op de arbeidsmarkt. Je kunt ook instromen in het derde leerjaar van een aanverwante hbo-bacheloropleiding. Lees hier meer over Associate degrees.

Wat is het verschil tussen een Associate degree en een bacheloropleiding?

We hebben het verschil tussen een Associate degree en een bacheloropleiding voor je op een rij gezet:

 • Associate degree: 2 jaar
  Bachelor: 4 jaar
 • Associate degree: niveau 5
  Bachelor: niveau 6
 • Associate degree: gericht op de praktijk
  Bachelor: gericht op de theorie
 • Associate degree: na behalen van je diploma  kun je doorstuderen in het derde jaar van een bachelor óf aan het werk gaan in een hbo-functie.
  Bachelor: na het behalen van je diploma kun je doorstuderen aan een master óf aan het werk gaan in een hbo-functie.

Een Associate degree en een bachelor zijn beiden hbo-opleidingen. Een Associate degree opleiding duurt twee jaar, terwijl een bachelor een vierjarige opleiding is. Er zit een verschil in niveau tussen een Associate degree en een bachelor.  Qua niveau zit een Associate degree precies tussen mbo-4 en een hbo-bachelor in.  Verder is een Associate degree vooral gericht op de praktijk en wordt de opleiding ontwikkeld in samenwerking met bedrijven en instellingen. Bij een bacheloropleiding krijg je veel meer theorie. Bij beide opleidingen krijg je na afronding een diploma op hbo-niveau. Met je Associate degree diploma kun je in het derde jaar van een aanverwante bacheloropleiding instromen. Of je gaat direct aan het werk: je kunt solliciteren op hbo-functies.

Past een Associate degree opleiding bij mij?

Hoe weet je of een Associate degree opleiding bij je past? Als jij je hierin herkent, is een Associate degree opleiding echt iets voor jou:

 • Je hebt een baan op mbo-niveau en je wilt doorstromen naar een functie op hbo-niveau;
 • Je werkt nog niet, maar je hebt wel een mbo 4-, havo- of vwo-diploma;
 • Je hebt zin om (door) te studeren, maar vier jaar vind je te lang;
 • Je zoekt een praktische opleiding; je wilt leren door te doen.

 

Wat zijn de toelatingsvoorwaarden voor een Associate degree?

Om toegelaten te worden tot een Associate degree heb je minimaal een havo-, vwo- of mbo 4-diploma nodig. Je kunt net van school komen of al een aantal jaar aan het werk zijn. Per opleiding verschillen de toelatingsvoorwaarden. Daarom is het handig om eerst te checken wat deze voorwaarden zijn. Hier vind je meer informatie over de toelatingsvoorwaarden.

Naar alle vragen