Inschrijven

Opleidingen

Wanneer zijn de open dagen van Dordrecht Academy?

Je bent van harte welkom tijdens onze open dag op:

 • 4 juni

Kun je niet wachten? Meld je dan aan voor de Meet & Greet. In een persoonlijk gesprek helpen we jou met je studiekeuze.

Wat is een Associate degree?

Een Associate degree is een tweejarige hbo-opleiding met de nadruk op de praktijk. Je leert door te doen. Je krijgt theorie, maar deze pas je meteen toe in projecten. Dit zijn opdrachten van bedrijven of instellingen in de regio Drechtsteden. Na afronding van de opleiding heb je een wettelijk erkend hbo-diploma op zak. Hiermee kun je direct aan de slag op de arbeidsmarkt. Je kunt ook instromen in het derde leerjaar van een aanverwante hbo-bacheloropleiding. Lees hier meer over Associate degrees.

Wat is het verschil tussen een Associate degree en een bacheloropleiding?

We hebben het verschil tussen een Associate degree en een bacheloropleiding voor je op een rij gezet:

 • Associate degree: 2 jaar
  Bachelor: 4 jaar
 • Associate degree: niveau 5
  Bachelor: niveau 6
 • Associate degree: gericht op de praktijk
  Bachelor: gericht op de theorie
 • Associate degree: na behalen van je diploma  kun je doorstuderen in het derde jaar van een bachelor óf aan het werk gaan in een hbo-functie.
  Bachelor: na het behalen van je diploma kun je doorstuderen aan een master óf aan het werk gaan in een hbo-functie.

Een Associate degree en een bachelor zijn beiden hbo-opleidingen. Een Associate degree opleiding duurt twee jaar, terwijl een bachelor een vierjarige opleiding is. Er zit een verschil in niveau tussen een Associate degree en een bachelor.  Qua niveau zit een Associate degree precies tussen mbo-4 en een hbo-bachelor in.  Verder is een Associate degree vooral gericht op de praktijk en wordt de opleiding ontwikkeld in samenwerking met bedrijven en instellingen. Bij een bacheloropleiding krijg je veel meer theorie. Bij beide opleidingen krijg je na afronding een diploma op hbo-niveau. Met je Associate degree diploma kun je in het derde jaar van een aanverwante bacheloropleiding instromen. Of je gaat direct aan het werk: je kunt solliciteren op hbo-functies.

Past een Associate degree opleiding bij mij?

Hoe weet je of een Associate degree opleiding bij je past? Als jij je hierin herkent, is een Associate degree opleiding echt iets voor jou:

 • Je hebt een baan op mbo-niveau en je wilt doorstromen naar een functie op hbo-niveau;
 • Je werkt nog niet, maar je hebt wel een mbo 4-, havo- of vwo-diploma;
 • Je hebt zin om (door) te studeren, maar vier jaar vind je te lang;
 • Je zoekt een praktische opleiding; je wilt leren door te doen.

 

Wat zijn de toelatingsvoorwaarden voor een Associate degree?

Om toegelaten te worden tot een Associate degree heb je minimaal een havo-, vwo- of mbo 4-diploma nodig. Je kunt net van school komen of al een aantal jaar aan het werk zijn. Per opleiding verschillen de toelatingsvoorwaarden. Daarom is het handig om eerst te checken wat deze voorwaarden zijn. Hier vind je meer informatie over de toelatingsvoorwaarden.

Wat maakt de opleidingen van Dordrecht Academy bijzonder?
 • Wij bieden tweejarige hbo-opleidingen
 • Wij zijn praktijkgericht
 • Wij richten ons onderwijs op de Drechtsteden
 • Wij zijn kleinschalig
 • Wij bieden opleidingen van Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Inholland en Christelijke Hogeschool Ede

Asociate degrees zijn al bijzonder omdat deze hbo-opleidingen maar twee jaar duren en gericht zijn op de praktijk. De Associate degree opleidingen van Dordrecht Academy zijn extra speciaal omdat ze helemaal gericht zijn op de Drechtsteden. Lessen, opdrachten, projecten en andere leeractiviteiten worden ontwikkeld met bedrijven en instellingen in de regio. Door de praktische opzet van de studie ben je na je studie direct inzetbaar op de arbeidsmarkt van de Drechtsteden. Daarnaast is het onderwijs aan Dordrecht Academy kleinschalig: de groepen zijn klein en er is veel contact met docenten. Bij ons ben je geen nummer, maar wij kennen je persoonlijk. Ook bijzonder aan Dordrecht Academy: je hoeft niet ver te reizen, maar je studeert dichtbij huis, in Dordrecht.

Wanneer kan ik instromen bij een Ad opleiding?

Onze Associate degree opleidingen starten in september. Bij de opleidingen Sociaal Werk in de Zorg en Pedagogisch Educatief Professional (deeltijd) kun je ook in februari instromen. Ben je daarin geïnteresseerd? Neem dan contact met ons op.

Hoe schrijf ik me in voor een Associate degree opleiding?

Aan Dordrecht Academy studeer je in Dordrecht, maar de lessen worden verzorgd door Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Inholland of Christelijk Hogeschool Ede. Wil je je inschrijven voor een opleiding bij Dordrecht Academy? Op de pagina Aanmelden lees je voor iedere opleiding hoe je je moet inschrijven. Belangrijk: vul bij jouw inschrijving in Studielink de standplaats ‘Dordrecht’ in!

Waar volg ik de lessen?

Het onderwijs van Dordrecht Academy vindt plaats op de 4e en 5e verdieping van het Kopgebouw, een splinternieuw markant gebouw op Leerpark Dordrecht. Het adres is:

Leerparkpromenade 40
3312 KW  Dordrecht

Vind ons in Google Maps

Krijg ik studiefinanciering voor een Associate degree?

Volg je de Associate degree opleiding in voltijd en ben je jonger dan 30 jaar? Dan heb je recht op studiefinanciering vanuit DUO. Vanaf schooljaar 2023-2024 kunnen de meeste studenten namelijk weer aanspraak maken op een basisbeurs. Houd er wel rekening mee dat je de studiefinanciering in de meeste gevallen moet terugbetalen. Wil je meer weten, kijk dan op DUO – Voorwaarden studiefinanciering en op DUO – Studiefinanciering: gift of terugbetalen.

Volg je de Associate degree opleiding in deeltijd? Informeer dan bij je werkgever of deze jouw studie wil financieren. Het geleerde kun je direct in de praktijk brengen en daardoor profiteert je werkgever van de kennis en vaardigheden die jij opdoet.