Onze platformen

Wij streven voor een online omgeving waar onderwijs, onderzoek, bedrijfsleven en overheid samenkomen.

De meest gestelde vragen

Wat is een Associate degree?

Een Associate degree is een tweejarige, praktische opleiding op hbo-niveau.  Na afronding van de opleiding heb je een wettelijk erkend hbo-diploma op zak. Hiermee kun je direct aan de slag op de arbeidsmarkt óf je kunt instromen in het derde leerjaar van de aanverwante hbo-bachelor opleiding.

Lees meer over Ad’s
Wat is het verschil tussen een Ad en een Bacheloropleiding?

Wil je wel naar het hoger onderwijs, maar vind je vier jaar lang studeren te lang? Dan kun je kiezen voor een Associate degree (Ad). Dit is een tweejarige hbo-opleiding. Een Associate degree is gericht op de praktijk en is ontwikkeld met het werkveld. Na afronding heb je een diploma op hbo-niveau en kun je in het derde jaar van een verwante bachelor instromen. Of je gaat direct aan de slag op de arbeidsmarkt.

Een bachelor is een hbo-opleiding van vier jaar. In vergelijking met een Associate degree krijg je bij een bachelor meer theorie, maar ook de praktijk komt aan de orde. Na afronding ontvang je je hbo-bachelor diploma en kun je nog door voor een masteropleiding. Of je gaat aan het werk!

Wat zijn de toelatingsvoorwaarden voor een Ad opleiding?

Om toegelaten te worden tot een Associate degree opleiding heb je minimaal een havo-, vwo- of mbo 4-diploma nodig.

Per opleiding verschillen de toelatingsvoorwaarden. Daarom is het handig om voorafgaand aan je inschrijving te checken wat de voorwaarden zijn.

Hier vind je meer informatie over de toelatingsvoorwaarden.

Wanneer kan ik instromen bij een Ad opleiding?

Onze Associate degree opleidingen starten op 1 september met een introductieweek. Wij adviseren je om je aan te melden vóór 1 mei.  Dan heb je ruim de tijd voor de kennismaking, studiekeuzegesprek en de voorbereiding. Dit is geen verplichting.

Voor de deeltijd Ad opleiding Sociaal Werk in de Zorg van CHE, kun je ook in februari instromen. Ben je daar in geinteresseerd? Neem dan contact op!

Krijg ik studiefinanciering voor een Ad opleiding?

Als je je inschrijft als voltijd student, heb je tot je 30e recht op studiefinanciering vanuit DUODit kan een gift zijn, maar meestal moet je terugbetalen. Wil je meer weten, kijk dan op DUO – Voorwaarden studiefinanciering en op DUO – Studiefinanciering: gift of terugbetalenVanaf schooljaar 2023-2024 kunnen de meeste studenten weer aanspraak maken op een basisbeurs (bron NOS nieuws 15/2/2023)

Schrijf jij je in als deeltijd student? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om jouw studie te financieren. Jouw werkgever kan betalen of je betaalt zelf.

Naar alle vragen

Kom naar de open dag van 6 juni!

Tijdens de open dag krijg je meer informatie over de Ad-opleidingen en maak je kennis met docenten en opleidingsmanagers. We vertellen je er graag meer over!