Inschrijven

Wat maakt jouw opleiding bijzonder?

De Associate degree opleidingen die je aan Dordrecht Academy kunt volgen, zijn bestaande opleidingen van Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Inholland en Christelijke Hogeschool Ede. Dordrecht Academy stemt deze opleidingen helemaal af op de Drechtsteden. Samen met werkgevers in de regio onderzoeken we welke ontwikkelingen en innovatievragen binnen een bedrijf, branche of de regio spelen. Deze komen terug in jouw opleiding in de vorm van lessen, opdrachten, projecten of andere leeractiviteiten.

         

Voltijd of deeltijd?

Volg je de opleiding in voltijd? Dan sluit jouw opleiding precies aan op de wensen van de sector waarin jij komt te werken. Ben je klaar met je studie, dan heb je grote kans dat je meteen een mooie baan vindt.

Volg je de opleiding in deeltijd? Dan sluit jouw opleiding vooral aan op de wensen van jouw werkgever. Het bedrijf of de instelling waar jij werkt, profiteert dus direct van jouw opleiding. Ondertussen vergroot jij niet alleen je kennis en vaardigheden, maar ook je carrièrekansen.

Na je studie doorstromen

Heb je de smaak van het studeren te pakken, dan kun je na afronding van je Associate degree opleiding doorstromen naar het derde studiejaar van de aanverwante bacheloropleiding. Of je gaat met je hbo-diploma op zak direct aan het werk in de Drechtsteden.

Veelgestelde vragen

Wanneer zijn de open dagen van Dordrecht Academy?

Je bent van harte welkom tijdens onze open dag op:

 • 4 juni

Kun je niet wachten? Meld je dan aan voor de Meet & Greet. In een persoonlijk gesprek helpen we jou met je studiekeuze.

Wat is een Associate degree?

Een Associate degree is een tweejarige hbo-opleiding met de nadruk op de praktijk. Je leert door te doen. Je krijgt theorie, maar deze pas je meteen toe in projecten. Dit zijn opdrachten van bedrijven of instellingen in de regio Drechtsteden. Na afronding van de opleiding heb je een wettelijk erkend hbo-diploma op zak. Hiermee kun je direct aan de slag op de arbeidsmarkt. Je kunt ook instromen in het derde leerjaar van een aanverwante hbo-bacheloropleiding. Lees hier meer over Associate degrees.

Wat is het verschil tussen een Associate degree en een bacheloropleiding?

We hebben het verschil tussen een Associate degree en een bacheloropleiding voor je op een rij gezet:

 • Associate degree: 2 jaar
  Bachelor: 4 jaar
 • Associate degree: niveau 5
  Bachelor: niveau 6
 • Associate degree: gericht op de praktijk
  Bachelor: gericht op de theorie
 • Associate degree: na behalen van je diploma  kun je doorstuderen in het derde jaar van een bachelor óf aan het werk gaan in een hbo-functie.
  Bachelor: na het behalen van je diploma kun je doorstuderen aan een master óf aan het werk gaan in een hbo-functie.

Een Associate degree en een bachelor zijn beiden hbo-opleidingen. Een Associate degree opleiding duurt twee jaar, terwijl een bachelor een vierjarige opleiding is. Er zit een verschil in niveau tussen een Associate degree en een bachelor.  Qua niveau zit een Associate degree precies tussen mbo-4 en een hbo-bachelor in.  Verder is een Associate degree vooral gericht op de praktijk en wordt de opleiding ontwikkeld in samenwerking met bedrijven en instellingen. Bij een bacheloropleiding krijg je veel meer theorie. Bij beide opleidingen krijg je na afronding een diploma op hbo-niveau. Met je Associate degree diploma kun je in het derde jaar van een aanverwante bacheloropleiding instromen. Of je gaat direct aan het werk: je kunt solliciteren op hbo-functies.

Past een Associate degree opleiding bij mij?

Hoe weet je of een Associate degree opleiding bij je past? Als jij je hierin herkent, is een Associate degree opleiding echt iets voor jou:

 • Je hebt een baan op mbo-niveau en je wilt doorstromen naar een functie op hbo-niveau;
 • Je werkt nog niet, maar je hebt wel een mbo 4-, havo- of vwo-diploma;
 • Je hebt zin om (door) te studeren, maar vier jaar vind je te lang;
 • Je zoekt een praktische opleiding; je wilt leren door te doen.

 

Wat zijn de toelatingsvoorwaarden voor een Associate degree?

Om toegelaten te worden tot een Associate degree heb je minimaal een havo-, vwo- of mbo 4-diploma nodig. Je kunt net van school komen of al een aantal jaar aan het werk zijn. Per opleiding verschillen de toelatingsvoorwaarden. Daarom is het handig om eerst te checken wat deze voorwaarden zijn. Hier vind je meer informatie over de toelatingsvoorwaarden.

Naar alle vragen