Inschrijven

De betekenis van een Associate Degree

Een Associate degree (Ad) is een tweejarige, beroepsopleiding op hbo-niveau. In tegenstelling tot een hbo bacheloropleiding ligt de nadruk bij een Associate Degree op de praktijk: je leert door te doen. Je past de theorie uit je vakgebied direct praktisch toe in opdrachten van deze bedrijven en instellingen. Je leert bovendien om uitdagingen in de praktijk te signaleren en deze aan te pakken.  Het onderwijs van een Associate degree is hierdoor theoretischer dan het mbo, maar veel praktischer dan het hbo. 

De waarde van een Ad-diploma

Een Associate degree opleiding is dus anders dan een bacheloropleiding: een Ad is praktischer en met een studieduur van twee jaar in plaats van vier jaar. Qua niveau zit een Associate degree precies tussen mbo-4 en een bachelor in: een Associate degree heeft onderwijsniveau 5, waar mbo-4 onderwijsniveau 4 en een bacheloropleiding onderwijsniveau 6 hebben. Een Associate degree is in elk geval geen verkorte hbo-opleiding op bachelor niveau. Een Associate degree opleiding levert je een internationaal erkend diploma op; je kunt hiermee solliciteren op hbo-functies. Werkgevers staan te springen om medewerkers met precies jouw niveau aan kennis en vaardigheden. 

Voor wie is een Ad-opleiding?

Een Associate degree opleiding is perfect voor jou als je niet nóg vier jaar wilt studeren, liever praktijkgericht leert, of na je mbo-opleiding je verder wilt specialiseren. Met een Ad opleiding van Dordrecht Academy kun je na twee jaar direct aan de slag bij een bedrijf of instelling in de regio Drechtsteden. De smaak te pakken? Je kunt ook doorstuderen in het 3e jaar van een verwante bacheloropleiding. 

Wat kan je doen met een Associate degree?

Een Associate degree is een erkende hbo-opleiding waarmee je kunt solliciteren op functies op hbo niveau. De Ad opleidingen bieden praktische kennis en vaardigheden die direct toepasbaar zijn op de arbeidsmarkt. Het behalen van een Ad-diploma vergroot je professionele mogelijkheden en kan je helpen bij het bereiken van carrièredoelen.

Een Associate degree bij Dordrecht Academy

Er zijn Associate degrees in heel veel verschillende richting. Dat betekent niet dat van alle bachelor opleiding ook in een Ad variant is. De Associate degrees die Dordrecht Academy biedt sluiten perfect aan op de arbeidsmarkt in de regio Drechtsteden. De opleiding is ontwikkeld in samenwerking met bedrijven en instellingen in de Drechtsteden. Hierdoor leer je precies waar werkgevers in de regio behoefte aan hebben. In samenwerking met lokale werkgevers ontwikkel je zowel theoretische kennis als praktijkervaring en bouw je een waardevol netwerk op in de Drechtsteden. 

Onze voltijd en deeltijd Ad's

Of je nu passie hebt voor onderwijs, techniek of zorg, wij hebben de perfecte opleiding voor jou. In voltijd én deeltijd. Neem een kijkje op onze opleidingspagina voor een overzicht van alle mogelijkheden.

Ná het behalen van je Ad-diploma

Het mooie is dat je met een Ad-diploma eenvoudig kunt doorstromen naar het derde jaar van een hbo-bachelor. Hierdoor verlies je geen tijd. Dit is een extra kans als je twijfelt tussen een Ad-opleiding en een bachelor.

  • Wil je na 2 jaar studeren aan de slag? Geen probleem, je hebt een waardevol Associate degree diploma en daarmee maak je goede kans op de arbeidsmarkt. 
  • Wil je toch verder doorstuderen? Ook dat is dus geen probleem! Doorstuderen biedt de mogelijkheid om je kennis verder te verdiepen en jezelf breder te ontwikkelen binnen jouw vakgebied.

Veel gestelde vragen over Ad opleidingen

Past een Associate degree opleiding bij mij?

Hoe weet je of een Associate degree opleiding bij je past? Als jij je hierin herkent, is een Associate degree opleiding echt iets voor jou:

  • Je hebt een baan op mbo-niveau en je wilt doorstromen naar een functie op hbo-niveau;
  • Je werkt nog niet, maar je hebt wel een mbo 4-, havo- of vwo-diploma;
  • Je hebt zin om (door) te studeren, maar vier jaar vind je te lang;
  • Je zoekt een praktische opleiding; je wilt leren door te doen.

 

Krijg ik studiefinanciering voor een Associate degree?

Volg je de Associate degree opleiding in voltijd en ben je jonger dan 30 jaar? Dan heb je recht op studiefinanciering vanuit DUO. Vanaf schooljaar 2023-2024 kunnen de meeste studenten namelijk weer aanspraak maken op een basisbeurs. Houd er wel rekening mee dat je de studiefinanciering in de meeste gevallen moet terugbetalen. Wil je meer weten, kijk dan op DUO – Voorwaarden studiefinanciering en op DUO – Studiefinanciering: gift of terugbetalen.

Volg je de Associate degree opleiding in deeltijd? Informeer dan bij je werkgever of deze jouw studie wil financieren. Het geleerde kun je direct in de praktijk brengen en daardoor profiteert je werkgever van de kennis en vaardigheden die jij opdoet.

Wat zijn de toelatingsvoorwaarden voor een Associate degree?

Om toegelaten te worden tot een Associate degree heb je minimaal een havo-, vwo- of mbo 4-diploma nodig. Je kunt net van school komen of al een aantal jaar aan het werk zijn. Per opleiding verschillen de toelatingsvoorwaarden. Daarom is het handig om eerst te checken wat deze voorwaarden zijn. Hier vind je meer informatie over de toelatingsvoorwaarden.

Hoe schrijf ik me in voor een Associate degree opleiding?

Aan Dordrecht Academy studeer je in Dordrecht, maar de lessen worden verzorgd door Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Inholland of Christelijk Hogeschool Ede. Wil je je inschrijven voor een opleiding bij Dordrecht Academy? Op de pagina Aanmelden lees je voor iedere opleiding hoe je je moet inschrijven. Belangrijk: vul bij jouw inschrijving in Studielink de standplaats ‘Dordrecht’ in!

Naar alle vragen