Onze platformen

Wij streven voor een online omgeving waar onderwijs, onderzoek, bedrijfsleven en overheid samenkomen.

Praktische hbo-opleiding

De Associate degree is een tweejarige, beroepsopleiding op hbo-niveau. De nadruk ligt op de praktijk: je leert door te doen en de opleiding wordt ontwikkeld in samenwerking met bedrijven en instellingen in de Drechtsteden. Hierdoor leer je precies waar werkgevers in de regio behoefte aan hebben. Je past de theorie uit je vakgebied direct toe in opdrachten van deze bedrijven en instellingen. Je leert bovendien om uitdagingen in de praktijk te signaleren en deze aan te pakken. Het onderwijs van een Associate degree is hierdoor theoretischer dan het mbo, maar veel praktischer dan het hbo.

Diploma in twee jaar

Het voordeel van een Associate degree is dat je veel sneller een hbo-diploma behaalt: in twee jaar tijd ben je hoger opgeleid (niveau 5). Ideaal als je graag door wilt studeren, maar 4 jaar te lang vindt. Afronding van een Associate degree opleiding levert je een internationaal erkend diploma op; je kunt hiermee solliciteren op hbo-functies. Werkgevers staan te springen om medewerkers met precies jouw niveau aan kennis en vaardigheden. Je kunt er ook voor kiezen om door te studeren aan een aanverwante bacheloropleiding. Met je Associate degree diploma kun je namelijk in het derde jaar van een bachelor instromen.

 

Verschil met bachelor

Een Associate degree opleiding is dus anders dan een bacheloropleiding: praktischer en met een studieduur van twee jaar in plaats van vier jaar. Qua niveau zit een Associate degree precies tussen mbo-4 en een bachelor in: een Associate degree heeft onderwijsniveau 5, waar mbo-4 onderwijsniveau 4 en een bacheloropleiding onderwijsniveau 6 hebben. Een Associate degree is in elk geval geen verkorte hbo-opleiding op bachelor niveau. Je krijgt na afronding van een Associate degree dus een diploma op hbo-niveau.

Wil jij weten welke Associate degree opleidingen bij jou past? Bekijk in ons opleidingenoverzicht welke Associate degree je kunt volgen aan Dordrecht Academy.

Veel gestelde vragen over Ad opleidingen

Wat is een Associate degree?

Een Associate degree is een tweejarige hbo-opleiding met de nadruk op de praktijk. Je leert door te doen. Je krijgt theorie, maar deze pas je meteen toe in projecten. Dit zijn opdrachten van bedrijven of instellingen in de regio Drechtsteden. Na afronding van de opleiding heb je een wettelijk erkend hbo-diploma op zak. Hiermee kun je direct aan de slag op de arbeidsmarkt. Je kunt ook instromen in het derde leerjaar van een aanverwante hbo-bacheloropleiding. Lees hier meer over Associate degrees.

Wat is het verschil tussen een Associate degree en een Bacheloropleiding?

Beide zijn hbo-opleidingen. Een Associate degree opleiding duurt twee jaar, terwijl een bachelor een vierjarige opleiding is. Qua niveau zit een Associate degree precies tussen mbo-4 en een hbo-bachelor in. Verder is een Associate degree vooral gericht op de praktijk en wordt de opleiding ontwikkeld in samenwerking met bedrijven en instellingen. Bij een bacheloropleiding krijg je veel meer theorie. Bij beide opleidingen krijg je na afronding een diploma op hbo-niveau. Met je Associate degree diploma kun je in het derde jaar van een aanverwante bacheloropleiding instromen. Of je gaat direct aan het werk: je kunt solliciteren op hbo-functies.

Past een Associate degree opleiding bij mij?

Hoe weet je of een Associate degree opleiding bij je past? Als jij je hierin herkent, is een Associate degree opleiding echt iets voor jou:

  • Je hebt een baan op mbo-niveau en je wilt doorstromen naar een functie op hbo-niveau;
  • Je werkt nog niet, maar je hebt wel een mbo 4-, havo- of vwo-diploma;
  • Je hebt zin om (door) te studeren, maar vier jaar vind je te lang;
  • Je zoekt een praktische opleiding; je wilt leren door te doen.
Wat zijn de toelatingsvoorwaarden voor een Ad opleiding?

Om toegelaten te worden tot een Associate degree opleiding heb je minimaal een havo-, vwo- of mbo 4-diploma nodig. Je kunt net van school komen of al een aantal jaar aan het werk zijn. Per opleiding verschillen de toelatingsvoorwaarden. Daarom is het handig om eerst te checken wat deze voorwaarden zijn. Hier vind je meer informatie over de toelatingsvoorwaarden.

Wat maakt de opleidingen van Dordrecht Academy bijzonder?

Associate degrees zijn al bijzonder omdat deze hbo-opleidingen maar twee jaar duren en gericht zijn op de praktijk. De Associate degree opleidingen van Dordrecht Academy zijn extra speciaal omdat ze helemaal gericht zijn op de Drechtsteden. Lessen, opdrachten, projecten en andere leeractiviteiten worden ontwikkeld met bedrijven en instellingen in de regio. Door de praktische opzet van de studie ben je na je studie direct inzetbaar op de arbeidsmarkt van de Drechtsteden. Daarnaast is het onderwijs aan Dordrecht Academy kleinschalig: de groepen zijn klein en er is veel persoonlijk contact met docenten. Ook bijzonder aan Dordrecht Academy: je hoeft niet ver te reizen, maar je studeert dichtbij huis, in Dordrecht.

Naar alle vragen