Inschrijven

Wat ga je leren tijdens de Ad Integraal Bouwmanagement?

De sectoren bouw en civiele techniek hebben steeds meer behoefte aan experts die bedreven zijn in het gebruik van 3D-modellen en Building Information Modeling (BIM). De Associate degree opleiding Integraal Bouwmanagement heeft als doel om jouw vaardigheden op het gebied van 3D-modellering, vakkennis, bedrijfsprocessen en persoonlijke communicatie te ontwikkelen.

Deze deeltijd opleiding bestaat uit vier blokken van een halfjaar, waarin je jouw professionele aanpak, vakinhoudelijke kennis en beroepsvaardigheden ontwikkelt door middel van praktische opdrachten. Je werkt intensief samen met docenten en professionals aan echte projecten, en er zijn mogelijkheden om je te specialiseren of je kennis te verbreden. Dit zal resulteren in een professioneel portfolio en carrièremogelijkheden.

Je kunt deze Associate degree opleiding ook in voltijd volgen.

De opleiding biedt theoretische kennis, maar ik leer vooral praktische vaardigheden die ik direct kan toepassen. Ik ben dan ook heel blij met de praktijkgerichte aanpak en de betrokkenheid van docenten.

- Arie Huisman, student Integraal Bouwmanagement

Praktische innovatievraagstukken oplossen

De deeltijd Associate degree Integraal Bouwmanagement is een praktische opleiding. Tijdens je studie combineer je dan ook leren met praktijk.

  • Je hebt 1 dag per week les (woensdagochtend en -middag)
  • Je hebt ongeveer 12 uur zelfstudie per week
  • De studiebelasting is in totaal gemiddeld 20 uur per week
  • Start in september 2024
  • Je werkt aan uitdagende opdrachten, inclusief een eindopdracht, passend bij en binnen de organisatie waar je werkt
  • Samen kijken we welke innovatievraagstukken bij jouw werkgever of in de regio spelen. Hieraan koppelen we je studieopdrachten: van jou worden innovatieve oplossingen gevraagd
  • In 2024-2025 bedraagt het wettelijk collegegeld voor een deeltijdopleiding € 2.084,- per studiejaar

Voor wie is deze opleiding?

  • Je hebt een havo-, vwo- of mbo 4 diploma. Of je rond het 21+ toelatingsexamen voldoende af.
  • Je houdt van het aansturen van projecten.
  • Je ontwikkelt en bedenkt graag nieuwe oplossingen voor de sector.
  • Je wilt graag een bijdrage leveren aan een circulaire economie.
  • Je wilt een uitdagende technische baan met goede vooruitzichten

Bepaal je eigen studieroute

Tijdens de deeltijd Ad Integraal Bouwmanagement volg je jouw eigen studieroute. Je begint het eerste halfjaar met een oriëntatiefase. Daarna kies je ieder halfjaar een thema waarin jij jezelf wilt ontwikkelen. Zo kun je jouw studie helemaal afstemmen op de functies in het bouwmanagement die jou interessant lijken.

Je ontwikkelt en bedenkt nieuwe technische oplossingen. Je weet hoe je projecten van a tot z moet aanpakken en hoe je goed samenwerkt met bijvoorbeeld opdrachtgever, onderaannemers en gemeente. Je kunt (nieuwe) technieken toepassen en invoeren, maar weet je ook wat de invloed daarvan is op bedrijfsprocessen. Dat alles leer je tijdens de deeltijd  Associate degree opleiding Integraal Bouwmanagement.

Roadmap van jouw opleiding

Tijdens de Ad Integraal Bouwmanagement staat ieder semester één thema centraal. Afhankelijk van het thema krijg je de volgende onderwerpen: 3D-ontwerpen en BIM, mechanica (vloeistof en grond), infratechniek, detailleren, materiaalkunde, project- en bouworganisatie, system engineering, bouwtechnologie, innovatie, taal (Nederlands en Engels), wiskunde, ICT-vaardigheden en professionele vaardigheden.

Jaar 1


Semester 1: Oriëntatie op het vakgebied
Semester 2: Thema’s als ontwerpen en detailleren

Jaar 2


Semester 3: Circulair bouwen
Semester 4: Innoveren

Ná het behalen van je diploma

Als je het diploma Ad Integraal Bouwmanagement op zak hebt, kun je direct aan de slag als:

• Uitvoerder
• Assistent-projectleider
• BIM-modelleur
• Calculator
• Tender-engineer
• Werkvoorbereider
• Bouwkundig adviseur

Je kunt ook doorstuderen!

Je stroomt dan in jaar 3 in de aanverwante bacheloropleiding Bouwkunde of Civiele Techniek.

Verzorgd door Hogeschool Rotterdam

Deze deeltijd Associate degree wordt aangeboden door Dordrecht Academy. De opleiding is helemaal gericht op de Drechtsteden en wordt inhoudelijk door en voor werkgevers uit de Drechtsteden gemaakt. Je krijgt les van docenten van Hogeschool Rotterdam. Deze gerenommeerde hogeschool stelt ook het lesprogramma samen.

Wat zijn de studiekosten?

In 2024-2025 bedraagt het collegegeld voor deze deeltijdopleiding € 2.084,- per studiejaar. Als je nog niet eerder een diploma in het hoger onderwijs hebt behaald, betaal je meestal wettelijk collegegeld. Bekijk alle voorwaarden en tarieven of bepaal met behulp van de Collegegeldwijzer welk tarief op jouw situatie van toepassing is. Meer informatie over de deeltijd Ad Integraal Bouwmanagement vind je hier.

Opgeleid voor de Drechtsteden

Je deeltijd opleiding aan de Dordrecht Academy sluit perfect aan op de arbeidsmarkt in de Drechtsteden. Het onderwijs wordt ontwikkeld in samenwerking met het bedrijfsleven in de Drechtsteden en tijdens je opleiding doe je projecten bij je werkgever. Zo leer je door te doen en kun je wat je leert direct toepassen in de dagelijkse praktijk. Kortom, op je werk profiteren ze volop van de kennis en vaardigheden die jij opdoet. Zet jij straks de innovatie bij jouw werkgever in gang?

Veel gestelde vragen

Wanneer zijn de open dagen van Dordrecht Academy?

Je bent van harte welkom tijdens onze open dag op:

  • 4 juni

Kun je niet wachten? Meld je dan aan voor de Meet & Greet. In een persoonlijk gesprek helpen we jou met je studiekeuze.

Wat is een Associate degree?

Een Associate degree is een tweejarige hbo-opleiding met de nadruk op de praktijk. Je leert door te doen. Je krijgt theorie, maar deze pas je meteen toe in projecten. Dit zijn opdrachten van bedrijven of instellingen in de regio Drechtsteden. Na afronding van de opleiding heb je een wettelijk erkend hbo-diploma op zak. Hiermee kun je direct aan de slag op de arbeidsmarkt. Je kunt ook instromen in het derde leerjaar van een aanverwante hbo-bacheloropleiding. Lees hier meer over Associate degrees.

Wat is het verschil tussen een Associate degree en een bacheloropleiding?

We hebben het verschil tussen een Associate degree en een bacheloropleiding voor je op een rij gezet:

  • Associate degree: 2 jaar
    Bachelor: 4 jaar
  • Associate degree: niveau 5
    Bachelor: niveau 6
  • Associate degree: gericht op de praktijk
    Bachelor: gericht op de theorie
  • Associate degree: na behalen van je diploma  kun je doorstuderen in het derde jaar van een bachelor óf aan het werk gaan in een hbo-functie.
    Bachelor: na het behalen van je diploma kun je doorstuderen aan een master óf aan het werk gaan in een hbo-functie.

Een Associate degree en een bachelor zijn beiden hbo-opleidingen. Een Associate degree opleiding duurt twee jaar, terwijl een bachelor een vierjarige opleiding is. Er zit een verschil in niveau tussen een Associate degree en een bachelor.  Qua niveau zit een Associate degree precies tussen mbo-4 en een hbo-bachelor in.  Verder is een Associate degree vooral gericht op de praktijk en wordt de opleiding ontwikkeld in samenwerking met bedrijven en instellingen. Bij een bacheloropleiding krijg je veel meer theorie. Bij beide opleidingen krijg je na afronding een diploma op hbo-niveau. Met je Associate degree diploma kun je in het derde jaar van een aanverwante bacheloropleiding instromen. Of je gaat direct aan het werk: je kunt solliciteren op hbo-functies.

Past een Associate degree opleiding bij mij?

Hoe weet je of een Associate degree opleiding bij je past? Als jij je hierin herkent, is een Associate degree opleiding echt iets voor jou:

  • Je hebt een baan op mbo-niveau en je wilt doorstromen naar een functie op hbo-niveau;
  • Je werkt nog niet, maar je hebt wel een mbo 4-, havo- of vwo-diploma;
  • Je hebt zin om (door) te studeren, maar vier jaar vind je te lang;
  • Je zoekt een praktische opleiding; je wilt leren door te doen.

 

Wat zijn de toelatingsvoorwaarden voor een Associate degree?

Om toegelaten te worden tot een Associate degree heb je minimaal een havo-, vwo- of mbo 4-diploma nodig. Je kunt net van school komen of al een aantal jaar aan het werk zijn. Per opleiding verschillen de toelatingsvoorwaarden. Daarom is het handig om eerst te checken wat deze voorwaarden zijn. Hier vind je meer informatie over de toelatingsvoorwaarden.

Naar alle vragen