Inschrijven

Wat ga je leren tijdens de Ad Engineering?

Als engineer moet je tegenwoordig slim, duurzaam en energieneutraal kunnen ontwerpen en produceren. Tijdens de Ad Engineering leer je deze vaardigheden in praktijkopdrachten waarbij je je professionele portfolio opbouwt. De opleiding bestaat uit vier thematische blokken van een half jaar, waarin je je professioneel handelen, vakinhoud en beroepsvaardigheden ontwikkelt die je toepast in praktijkopdrachten. Het eerste blok begint met een brede kennismaking met het vakgebied, waarna je je verder verdiept.

Tijdens de opleiding werk je aan leeruitkomsten die op verschillende manieren kunnen worden aangetoond. Dit gebeurt in samenwerking met docenten, professionals en medestudenten aan de hand van echte praktijkopdrachten Daarnaast heb je keuzemogelijkheden om je te specialiseren of verbreden. Zo bereid je je voor op een leuke functie!

Je kunt deze Associate degree opleiding ook in deeltijd volgen.

Ik heb voor deze opleiding gekozen omdat we niet alleen leren uit de boeken, maar ook uit de praktijk.

- Naut den Hartog, student Ad Engineering

Praktische innovatievraagstukken oplossen

De Associate degree Engineerig is een praktische opleiding. Tijdens je studie combineer je dan ook leren met praktijk.

 • Je hebt 4 dagen per week les.
 • Je hebt ongeveer 12 uur zelfstudie per week.
 • De studiebelasting is totaal gemiddeld 40 uur per week.
 • Start in september 2024.
 • Je werkt dan aan uitdagende opdrachten, inclusief een eindopdracht, van bedrijven uit de regio Drechtsteden. Vaak staan hierbij toekomstige uitdagingen centraal: van jou worden innovatieve oplossingen gevraagd.
 • Waar nodig werk je samen met studenten van andere opleidingen. Zo leer je multidisciplinair werken.

Voor wie is deze opleiding?

 • Je hebt een havo-, vwo- of mbo 4 diploma.
 • Je houdt van nieuwe producten ontwerpen.
 • Je wilt een bijdrage leveren aan de energietransitie.
 • Je bent nieuwsgierig hoe dingen (werktuigen) in elkaar zitten.
 • Je wilt verzekerd zijn van werk voor de toekomst.

Bepaal je eigen studieroute

Tijdens de opleiding volg je jouw eigen studieroute. Je begint het eerste halfjaar met een oriëntatiefase. Daarna kies je ieder halfjaar een thema waarin jij jezelf wilt ontwikkelen. Zo kun je jouw studie helemaal afstemmen op de functies in de engineering die jou interessant lijken.

Je kunt slim, duurzaam en energieneutraal ontwerpen en je werkt aan de technische oplossingen van de toekomst. Of het nu gaat om een machine, robot, brug of gebouw. Daarvoor moet je zelfverzekerd, analytisch, zorgvuldig en verantwoordelijk zijn: ook komt aan bod tijdens de Ad Engineering.

Roadmap van jouw opleiding

Tijdens de Ad Engineering staat ieder semester één thema centraal. Afhankelijk van het thema krijg je de volgende onderwerpen: taal (Nederlands en Engels), wiskunde, ICT-vaardigheden, 3D-ontwerpen, mechanica, industriële automatisering, projectmanagement, elektrotechniek, aandrijftechniek, duurzame energietechniek, dynamica, thermodynamica, meet- en regeltechniek, onderzoekvaardigheden en professionele vaardigheden.

Jaar 1


Semester 1: Oriëntatie op het vakgebied
Semester 2: Thema’s als: energietransitie (warmte), energietransitie (elektro), ontwerpen, detailleren, specificeren

Jaar 2


Semester 3: Mechatronica
Semester 4: Afstuderen

Ná het behalen van je diploma

Als je het diploma Ad Engineering op zak hebt, kun je direct aan de slag als:

• Engineer
• Werkvoorbereider
• Maintenance engineer
• Manager productie
• Technisch medewerker

Je kunt ook doorstuderen!

Je stroomt dan in jaar 3 in de van verwante bacheloropleiding Werktuigbouwkunde.

Verzorgd door Hogeschool Rotterdam

Deze Associate degree wordt aangeboden door Dordrecht Academy. De opleiding is helemaal gericht op de Drechtsteden en wordt inhoudelijk door en voor werkgevers uit de Drechtsteden gemaakt. Je krijgt les van docenten van Hogeschool Rotterdam. Deze gerenommeerde hogeschool stelt ook het lesprogramma samen.

Wat zijn de studiekosten?

In 2024-2025 bedraagt het collegegeld voor een voltijdopleiding € 2.530,- per studiejaar. Dit is wettelijk vastgesteld door het ministerie van Onderwijs. Als je nog niet eerder een diploma in het hoger onderwijs hebt behaald, betaal je meestal wettelijk collegegeld. Bekijk alle voorwaarden en tarieven of bepaal met behulp van de Collegegeldwijzer welk tarief op jouw situatie van toepassing is. Meer informatie over studiekosten van de Ad Engineering vind je hier.

Opgeleid voor de Drechtsteden

In de Drechtsteden zijn veel productiebedrijven en toeleveranciers actief op het gebied van energie en constructietechniek. Zij houden zich bezig met oplossingen op het gebied van de energietransitie en de bescherming tegen de stijgende zeespiegel, maar ook met het ontwerpen van efficiënte productiemethoden en slimme werktuigen. Werkgevers in de Drechtsteden zitten te springen om hbo-opgeleide medewerkers. Zet jij straks de innovatie in de Drechtsteden in gang? Kies dan voor de Associate degree opleiding Engineering van Dordrecht Academy.

Project uit de praktijk

Studenten van de opleiding Engineering zijn tijdens hun opleiding betrokken geweest bij de eerste klimaatneutrale wedstrijd in het Nederlands Betaald Voetbal bij FC Dordrecht. Tijdens dit projecten hebben zij zich gericht op het ontwerpen en implementeren van oplaadpunten en heaters.

Veelgestelde vragen

Wanneer zijn de open dagen van Dordrecht Academy?

Je bent van harte welkom tijdens onze open dag op:

 • 4 juni

Kun je niet wachten? Meld je dan aan voor de Meet & Greet. In een persoonlijk gesprek helpen we jou met je studiekeuze.

Wat is een Associate degree?

Een Associate degree is een tweejarige hbo-opleiding met de nadruk op de praktijk. Je leert door te doen. Je krijgt theorie, maar deze pas je meteen toe in projecten. Dit zijn opdrachten van bedrijven of instellingen in de regio Drechtsteden. Na afronding van de opleiding heb je een wettelijk erkend hbo-diploma op zak. Hiermee kun je direct aan de slag op de arbeidsmarkt. Je kunt ook instromen in het derde leerjaar van een aanverwante hbo-bacheloropleiding. Lees hier meer over Associate degrees.

Wat is het verschil tussen een Associate degree en een bacheloropleiding?

We hebben het verschil tussen een Associate degree en een bacheloropleiding voor je op een rij gezet:

 • Associate degree: 2 jaar
  Bachelor: 4 jaar
 • Associate degree: niveau 5
  Bachelor: niveau 6
 • Associate degree: gericht op de praktijk
  Bachelor: gericht op de theorie
 • Associate degree: na behalen van je diploma  kun je doorstuderen in het derde jaar van een bachelor óf aan het werk gaan in een hbo-functie.
  Bachelor: na het behalen van je diploma kun je doorstuderen aan een master óf aan het werk gaan in een hbo-functie.

Een Associate degree en een bachelor zijn beiden hbo-opleidingen. Een Associate degree opleiding duurt twee jaar, terwijl een bachelor een vierjarige opleiding is. Er zit een verschil in niveau tussen een Associate degree en een bachelor.  Qua niveau zit een Associate degree precies tussen mbo-4 en een hbo-bachelor in.  Verder is een Associate degree vooral gericht op de praktijk en wordt de opleiding ontwikkeld in samenwerking met bedrijven en instellingen. Bij een bacheloropleiding krijg je veel meer theorie. Bij beide opleidingen krijg je na afronding een diploma op hbo-niveau. Met je Associate degree diploma kun je in het derde jaar van een aanverwante bacheloropleiding instromen. Of je gaat direct aan het werk: je kunt solliciteren op hbo-functies.

Past een Associate degree opleiding bij mij?

Hoe weet je of een Associate degree opleiding bij je past? Als jij je hierin herkent, is een Associate degree opleiding echt iets voor jou:

 • Je hebt een baan op mbo-niveau en je wilt doorstromen naar een functie op hbo-niveau;
 • Je werkt nog niet, maar je hebt wel een mbo 4-, havo- of vwo-diploma;
 • Je hebt zin om (door) te studeren, maar vier jaar vind je te lang;
 • Je zoekt een praktische opleiding; je wilt leren door te doen.

 

Wat zijn de toelatingsvoorwaarden voor een Associate degree?

Om toegelaten te worden tot een Associate degree heb je minimaal een havo-, vwo- of mbo 4-diploma nodig. Je kunt net van school komen of al een aantal jaar aan het werk zijn. Per opleiding verschillen de toelatingsvoorwaarden. Daarom is het handig om eerst te checken wat deze voorwaarden zijn. Hier vind je meer informatie over de toelatingsvoorwaarden.

Naar alle vragen