Inschrijven

Wat ga je leren tijdens de Ad Sociaal Werk?

Jouw missie als sociaal werker is straks om mensen te helpen om zichzelf volledig te ontwikkelen. Dit is een interessant beroep waarin je nauw samenwerkt met allerlei mensen, zoals cliënten, familieleden, mantelzorgers, vrijwilligers en andere professionals uit de zorgsector.

Tijdens de Associate degree Sociaal Werk ga je aan de slag met:
• Mensen zowel individueel als in groepsverband te ondersteunen/begeleiden.
• Methodisch handelen.
• Gespreksvaardigheden.
• Samenwerken met cliënten, hun netwerk en andere disciplines.
• Theoretisch verantwoorden vanuit psychologie, recht, sociologie, pedagogiek, medische kennis en ethiek.
• Te reflecteren op je handelen als professional.

Daarnaast is er een kennislijn waarin de vakken ethiek, sociologie, pedagogiek, psychologie, medische kennis en recht worden gegeven.

Je kunt deze Associate degree opleiding ook in deeltijd volgen.

Ik heb voor deze opleiding gekozen omdat ik tijdens deze studie veel praktijkervaring op doe naast het leren.

- Sharon Molendijk, student Sociaal Werk

Kom op 9 april proefstuderen!

Wil jij weten of de Associate degree Sociaal Werk iets voor jou is? Kom dan op 9 april bij ons proefstuderen. Tussen 10.00 en 13.30 kun je ervaren wat de opleiding inhoudt en of deze opleiding bij jou past.

Praktische innovatievraagstukken oplossen

Associate degrees zijn praktische opleidingen. Tijdens je studie Sociaal Werk combineer je dan ook leren met praktijk.

 • Je hebt 2 dagen per week les.
 • Je gaat 2 dagen in de week werken of stage lopen.
 • Daarnaast is 1 dag in de week is gereserveerd voor zelfstudie. Jouw week is dus lekker afwisselend.
 • Start in september 2024.
 • Tijdens de opleiding leer je om te gaan met nieuwe vormen van zorg.
 • Je krijgt colleges zoals psychologie, methodisch handelen en recht.
 • Er is veel aandacht voor multidisciplinaire samenwerking, jouw persoonlijke ontwikkeling en de rol die jouw waarden spelen in je werk. Zo groei je als professional én als mens.

Voor wie is deze opleiding?

 • Je hebt een havo-, vwo- of mbo 4 diploma.
 • Je houdt van aanpakken en regelen.
 • Je bent nieuwsgierig.
 • Je wilt je werk en jezelf verbeteren.
 • Je werkt zelfstandig en kent je eigen verantwoordelijkheid.
 • Je wilt graag je kennis vergroten.

Jouw eigen studieroute

Tijdens de Ad Sociaal Werk volg je jouw eigen studieroute:

Jaar 1


Semester 1: Je ontdekt wat sociaal werk is. Je maakt een plan dat beschrijft waar jij als startend sociaal werker staat, wat je in huis hebt en wat je nog wilt leren. Je gaat aan de slag met eenvoudige vraagstukken in de praktijk.
Semester 2: Je leert hoe sociaal werk wordt vormgegeven in Nederland en internationaal. Ook leer je hoe je op een professionele manier kunt omgaan met diversiteit. Denk bijvoorbeeld aan mensen die een andere opvatting, levensbeschouwing of culturele achtergrond hebben dan jij.

Jaar 2


Semester 3: Je gaat verder verkennen welke richtingen je op kunt met sociaal werk. Je verdiept je in thema’s die in de samenleving spelen, staat stil bij welke jou raken én waardoor dat komt.
Semester 4: Je gaat terug kijken op je professionele ontwikkeling. Nu je jezelf hebt ontwikkeld tot sociaal werker weet je welke rol je inneemt in teamverband.

Ná het behalen van je diploma

Als je het diploma Ad Sociaal Werk op zak hebt, kun je direct aan de slag als sociaal werker!

Je kunt ook doorstuderen!

Je stroomt in jaar 3 in van de verwante bacheloropleiding Social Work en daarmee kun je je SKJ-registratie en GGZ-agoog behalen.

Verzorgd door Christelijke Hogeschool Ede

Deze Associate degree wordt aangeboden door Dordrecht Academy. De opleiding is helemaal gericht op de Drechtsteden en wordt inhoudelijk door en voor werkgevers uit de Drechtsteden gemaakt. Je krijgt les van docenten van Christelijke Hogeschool Ede. Deze gerenommeerde hogeschool stelt ook het lesprogramma samen.

Wat zijn de studiekosten?

In 2024-2025 bedraagt het collegegeld voor een voltijdopleiding € 2.530,- per studiejaar. Dit is wettelijk vastgesteld door het ministerie van Onderwijs. Als je nog niet eerder een diploma in het hoger onderwijs hebt behaald, betaal je meestal wettelijk collegegeld. Meer informatie over studiekosten van de Ad Sociaal Werk voltijd vind je hier.

Opgeleid voor de Drechtsteden

Je opleiding aan de Dordrecht Academy sluit perfect aan op de arbeidsmarkt in de Drechtsteden. Het onderwijs wordt ontwikkeld in samenwerking met zorginstellingen uit de Drechtsteden en tijdens je opleiding doe je projecten bij je werkgever. Zo leer je door te doen en kun je wat je leert direct toepassen in de dagelijkse praktijk. Werkgevers in de Drechtsteden zitten te springen op hbo-opgeleide medewerkers. Pak jij de kansen die op je liggen te wachten in de Drechtsteden?

Veelgestelde vragen

Wanneer zijn de open dagen van Dordrecht Academy?

Je bent van harte welkom tijdens onze open dag op:

 • 1 februari
 • 6 april

Kun je niet wachten? Meld je dan aan voor de Meet & Greet. In een persoonlijk gesprek helpen we jou met je studiekeuze.

Wat is een Associate degree?

Een Associate degree is een tweejarige hbo-opleiding met de nadruk op de praktijk. Je leert door te doen. Je krijgt theorie, maar deze pas je meteen toe in projecten. Dit zijn opdrachten van bedrijven of instellingen in de regio Drechtsteden. Na afronding van de opleiding heb je een wettelijk erkend hbo-diploma op zak. Hiermee kun je direct aan de slag op de arbeidsmarkt. Je kunt ook instromen in het derde leerjaar van een aanverwante hbo-bacheloropleiding. Lees hier meer over Associate degrees.

Wat is het verschil tussen een Associate degree en een bacheloropleiding?

We hebben het verschil tussen een Associate degree en een bacheloropleiding voor je op een rij gezet:

 • Associate degree: 2 jaar
  Bachelor: 4 jaar
 • Associate degree: niveau 5
  Bachelor: niveau 6
 • Associate degree: gericht op de praktijk
  Bachelor: gericht op de theorie
 • Associate degree: na behalen van je diploma  kun je doorstuderen in het derde jaar van een bachelor óf aan het werk gaan in een hbo-functie.
  Bachelor: na het behalen van je diploma kun je doorstuderen aan een master óf aan het werk gaan in een hbo-functie.

Een Associate degree en een bachelor zijn beiden hbo-opleidingen. Een Associate degree opleiding duurt twee jaar, terwijl een bachelor een vierjarige opleiding is. Er zit een verschil in niveau tussen een Associate degree en een bachelor.  Qua niveau zit een Associate degree precies tussen mbo-4 en een hbo-bachelor in.  Verder is een Associate degree vooral gericht op de praktijk en wordt de opleiding ontwikkeld in samenwerking met bedrijven en instellingen. Bij een bacheloropleiding krijg je veel meer theorie. Bij beide opleidingen krijg je na afronding een diploma op hbo-niveau. Met je Associate degree diploma kun je in het derde jaar van een aanverwante bacheloropleiding instromen. Of je gaat direct aan het werk: je kunt solliciteren op hbo-functies.

Past een Associate degree opleiding bij mij?

Hoe weet je of een Associate degree opleiding bij je past? Als jij je hierin herkent, is een Associate degree opleiding echt iets voor jou:

 • Je hebt een baan op mbo-niveau en je wilt doorstromen naar een functie op hbo-niveau;
 • Je werkt nog niet, maar je hebt wel een mbo 4-, havo- of vwo-diploma;
 • Je hebt zin om (door) te studeren, maar vier jaar vind je te lang;
 • Je zoekt een praktische opleiding; je wilt leren door te doen.

 

Wat zijn de toelatingsvoorwaarden voor een Associate degree?

Om toegelaten te worden tot een Associate degree heb je minimaal een havo-, vwo- of mbo 4-diploma nodig. Je kunt net van school komen of al een aantal jaar aan het werk zijn. Per opleiding verschillen de toelatingsvoorwaarden. Daarom is het handig om eerst te checken wat deze voorwaarden zijn. Hier vind je meer informatie over de toelatingsvoorwaarden.

Naar alle vragen