Inschrijven

Wat ga je leren tijdens de Ad Pedagogisch Educatief Professional?

Tijdens deze deeltijd opleiding leer je een krachtige leer- en ontwikkelomgeving te creëren voor kinderen van 0 tot 12 jaar, waarin de doorgaande ontwikkeling van het kind centraal staat. Je krijgt meer pedagogische en didactische kennis over de ontwikkeling van kinderen in die leeftijd en leer ze begeleiden. Ook leer je samenwerken met een team van collega’s en externe partijen en collega’s coachen.

Het eerste jaar van de opleiding volg je vakken als ontwikkelingspsychologie, kinderspel begeleiden en creatieve vorming. In het tweede jaar kies je, afhankelijk van waar je werkt, voor één van de volgende profielen:

Educatief profiel
Als je in het onderwijs werkt, kies je voor het educatieve profiel. Je krijgt vakken gericht op het educatieve domein, bijvoorbeeld didactiek rekenen en didactiek taal. En je verdiept je in klassenmanagement. Je ontwikkelt je tot leerkrachtondersteuner.

Pedagogisch profiel
Als je in de kinderopvang, bij een BSO of peuterspeelzaal werkt, kies je voor het pedagogisch profiel. Je krijgt vakken gericht op het pedagogische domein. Dit zijn vakken als beleid, organisatie en management. Je verdiept je in het coachen van collega’s. En in de ontwikkeling van baby’s en het pedagogisch begeleiden van ouders of verzorgers

Pedagogisch Educatief Professional - Associate degree opleiding Dordrecht Academy

Praktische innovatievraagstukken oplossen

De deeltijd Associate degree Pedagogisch Educatief Professional is een praktische opleiding. Tijdens je studie combineer je dan ook leren met praktijk.

 • Je hebt één dag per week les.
 • Je hebt ongeveer 10 tot 12 uur zelfstudie per week.
 • Start in september 2024 en februari 2025
 • Je werkt aan uitdagende opdrachten, inclusief een eindopdracht, passend bij en binnen de organisatie waar je werkt. Samen kijken we welke innovatievraagstukken bij jouw werkgever of in de regio spelen. Hieraan koppelen we jouw studieopdrachten: van jou worden innovatieve oplossingen gevraagd.
 • Met verschillende studievormen ontwikkel jij je in jouw vakgebied: door lessen, praktijkopdrachten en coaching, maar ook door de feedback die je krijgt van jouw praktijkbegeleider en medestudenten.

Voor wie is deze opleiding?

 • Je hebt een havo-, vwo- of mbo 4 diploma. Of je rond het 21+ toelatingsexamen voldoende af.
 • Je werkt graag met kinderen.
 • Je bent leergierig en wilt je verdiepen in je vak.
 • Je werkt graag samen met collega’s zodat kinderen zich verder kunnen ontwikkelen.
 • Je kent je eigen verantwoordelijkheid.

Bepaal je eigen studieroute

Tijdens de deeltijd Ad Pedagogisch Educatief Professional volg je jouw eigen studieroute:

 • Je begint het eerste halfjaar met een oriëntatiefase.
 • Daarna kies je ieder halfjaar een thema waarin jij jezelf wilt ontwikkelen. Zo kun je jouw studie helemaal afstemmen op de praktijk van je werkgever. Na je studie ben je zowel inzetbaar in het onderwijs als in de kinderopvang en daarmee ook in de Integrale Kindcentra.
 • Je weet krachtige leer- en ontwikkelomgevingen te creëren voor kinderen van 0 tot 12 jaar.
 • Je hebt pedagogische en didactische kennis over de ontwikkeling van deze kinderen en je weet hoe je ze moet begeleiden.
 • Je kunt goed samenwerken binnen een team van collega’s en externe partijen.
 • Je weet hoe collega’s moet coachen en hoe je communiceert met ouders en verzorgers.

Dat alles leer je tijdens de deeltijd Associate degree opleiding Pedagogisch Educatief Professional.

Roadmap van jouw opleiding

Jaar 1


Je hebt les in verschillende vakken. Op je werk of stage vertaal je de geleerde theorie naar je handelen in de praktijk. Zelfstudie bestaat uit het verwerken van de geleerde theorie en de daarbij behorende opdrachten.

Jaar 2


Ziet er globaal genomen hetzelfde uit als jaar 1. Daarnaast kies je voor het educatief of pedagogisch profiel.

Ná het behalen van je diploma

Als je je Ad Pedagogisch Educatief Professional op zak hebt, kun je direct aan de slag als:

• Pedagogisch beleidsmedewerker
• Pedagogisch coach
• Senior pedagogisch medewerker
• Pedagogisch zorgcoördinator
• Pedagogisch ondersteuner
• Leerkrachtondersteuner

Je kunt ook doorstuderen!

Je stroomt dan in jaar 3 in van de flexibele variant van de Pabo of de flexibele variant van Pedagogiek. Hierbij volg je het eerste halfjaar een schakeltraject.

Verzorgd door Hogeschool Inholland

Deze Associate degree wordt aangeboden door Dordrecht Academy. De opleiding is helemaal gericht op de Drechtsteden en wordt inhoudelijk door en voor werkgevers uit de Drechtsteden gemaakt. Je krijgt les van docenten van Hogeschool Inholland. Deze gerenommeerde hogeschool stelt ook het lesprogramma samen.

Wat zijn de studiekosten?

In 2024-2025 bedraagt het collegegeld voor deze deeltijdopleiding € 2.115,- per studiejaar. Meer informatie over de studiekosten van de deeltijd Ad Pedagogisch Educatief Professional vind je hier.

Opgeleid voor de Drechtsteden

Je deeltijd opleiding aan de Dordrecht Academy sluit perfect aan op de arbeidsmarkt in de Drechtsteden. Het onderwijs wordt ontwikkeld in samenwerking met organisatie uit de Drechtsteden en tijdens je opleiding doe je projecten bij je werkgever. Zo leer je door te doen en kun je wat je leert direct toepassen in de dagelijkse praktijk. Kortom, op je werk profiteren ze volop van de kennis en vaardigheden die jij opdoet. Pak jij de kansen die op je liggen te wachten in de Drechtsteden?

Veelgestelde vragen

Wanneer zijn de open dagen van Dordrecht Academy?

Je bent van harte welkom tijdens onze open dag op:

 • 1 februari
 • 6 april

Kun je niet wachten? Meld je dan aan voor de Meet & Greet. In een persoonlijk gesprek helpen we jou met je studiekeuze.

Wat is een Associate degree?

Een Associate degree is een tweejarige hbo-opleiding met de nadruk op de praktijk. Je leert door te doen. Je krijgt theorie, maar deze pas je meteen toe in projecten. Dit zijn opdrachten van bedrijven of instellingen in de regio Drechtsteden. Na afronding van de opleiding heb je een wettelijk erkend hbo-diploma op zak. Hiermee kun je direct aan de slag op de arbeidsmarkt. Je kunt ook instromen in het derde leerjaar van een aanverwante hbo-bacheloropleiding. Lees hier meer over Associate degrees.

Wat is het verschil tussen een Associate degree en een bacheloropleiding?

We hebben het verschil tussen een Associate degree en een bacheloropleiding voor je op een rij gezet:

 • Associate degree: 2 jaar
  Bachelor: 4 jaar
 • Associate degree: niveau 5
  Bachelor: niveau 6
 • Associate degree: gericht op de praktijk
  Bachelor: gericht op de theorie
 • Associate degree: na behalen van je diploma  kun je doorstuderen in het derde jaar van een bachelor óf aan het werk gaan in een hbo-functie.
  Bachelor: na het behalen van je diploma kun je doorstuderen aan een master óf aan het werk gaan in een hbo-functie.

Een Associate degree en een bachelor zijn beiden hbo-opleidingen. Een Associate degree opleiding duurt twee jaar, terwijl een bachelor een vierjarige opleiding is. Er zit een verschil in niveau tussen een Associate degree en een bachelor.  Qua niveau zit een Associate degree precies tussen mbo-4 en een hbo-bachelor in.  Verder is een Associate degree vooral gericht op de praktijk en wordt de opleiding ontwikkeld in samenwerking met bedrijven en instellingen. Bij een bacheloropleiding krijg je veel meer theorie. Bij beide opleidingen krijg je na afronding een diploma op hbo-niveau. Met je Associate degree diploma kun je in het derde jaar van een aanverwante bacheloropleiding instromen. Of je gaat direct aan het werk: je kunt solliciteren op hbo-functies.

Past een Associate degree opleiding bij mij?

Hoe weet je of een Associate degree opleiding bij je past? Als jij je hierin herkent, is een Associate degree opleiding echt iets voor jou:

 • Je hebt een baan op mbo-niveau en je wilt doorstromen naar een functie op hbo-niveau;
 • Je werkt nog niet, maar je hebt wel een mbo 4-, havo- of vwo-diploma;
 • Je hebt zin om (door) te studeren, maar vier jaar vind je te lang;
 • Je zoekt een praktische opleiding; je wilt leren door te doen.

 

Wat zijn de toelatingsvoorwaarden voor een Associate degree?

Om toegelaten te worden tot een Associate degree heb je minimaal een havo-, vwo- of mbo 4-diploma nodig. Je kunt net van school komen of al een aantal jaar aan het werk zijn. Per opleiding verschillen de toelatingsvoorwaarden. Daarom is het handig om eerst te checken wat deze voorwaarden zijn. Hier vind je meer informatie over de toelatingsvoorwaarden.

Naar alle vragen