Onze platformen

Wij streven voor een online omgeving waar onderwijs, onderzoek, bedrijfsleven en overheid samenkomen.

Opgeleid voor de Drechtsteden

In de Drechtsteden zijn veel productiebedrijven en toeleveranciers actief op het gebied van energie en constructietechniek. Zij houden zich bezig met oplossingen op het gebied van de energietransitie en de bescherming tegen de stijgende zeespiegel, maar ook met het ontwerpen van efficiënte productiemethoden en slimme werktuigen. Werkgevers in de Drechtsteden zitten te springen om hbo-opgeleide medewerkers. Zet jij straks de innovatie in de Drechtsteden in gang? Kies dan voor de Associate degree opleiding Engineering van Dordrecht Academy.

Praktische innovatievraagstukken oplossen

Associate degrees zijn praktische opleidingen. Tijdens je studie combineer je dan ook leren met praktijk. Je hebt zo’n vier dagen per week les en werkt dan aan uitdagende opdrachten, inclusief een eindopdracht, van bedrijven uit de regio Drechtsteden. Vaak staan hierbij toekomstige uitdagingen centraal: van jou worden innovatieve oplossingen gevraagd. Waar nodig werk je samen met studenten van andere opleidingen. Zo leer je multidisciplinair werken. De studiebelasting is gemiddeld 40 uur per week.

Bepaal je eigen studieroute

Tijdens de opleiding volg je jouw eigen studieroute. Je begint het eerste halfjaar met een oriëntatiefase. Daarna kies je ieder halfjaar een thema waarin jij jezelf wilt ontwikkelen. Zo kun je jouw studie helemaal afstemmen op de functies in de engineering die jou interessant lijken.

Na je afstuderen kun je aan de slag in vele technische beroepen, zoals werkvoorbereider, designer/engineer, technisch medewerker, maintenance engineer of manager productieproces. Je kunt slim, duurzaam en energieneutraal ontwerpen en je werkt aan de technische oplossingen van de toekomst. Dat alles leer je tijdens de Associate degree opleiding Engineering.

Verzorgd door Hogeschool Rotterdam

Deze Associate degree wordt aangeboden door Dordrecht Academy. De opleiding is helemaal gericht op de Drechtsteden en wordt inhoudelijk door en voor werkgevers uit de Drechtsteden gemaakt. Je krijgt les van docenten van Hogeschool Rotterdam. Deze gerenommeerde hogeschool stelt ook het lesprogramma samen.

Veelgestelde vragen

Wat is een Associate degree?

Een Associate degree is een tweejarige hbo-opleiding met de nadruk op de praktijk. Je leert door te doen. Je krijgt theorie, maar deze pas je meteen toe in projecten. Dit zijn opdrachten van bedrijven of instellingen in de regio Drechtsteden. Na afronding van de opleiding heb je een wettelijk erkend hbo-diploma op zak. Hiermee kun je direct aan de slag op de arbeidsmarkt. Je kunt ook instromen in het derde leerjaar van een aanverwante hbo-bacheloropleiding. Lees hier meer over Associate degrees.

Wat is het verschil tussen een Associate degree en een Bacheloropleiding?

Beide zijn hbo-opleidingen. Een Associate degree opleiding duurt twee jaar, terwijl een bachelor een vierjarige opleiding is. Qua niveau zit een Associate degree precies tussen mbo-4 en een hbo-bachelor in. Verder is een Associate degree vooral gericht op de praktijk en wordt de opleiding ontwikkeld in samenwerking met bedrijven en instellingen. Bij een bacheloropleiding krijg je veel meer theorie. Bij beide opleidingen krijg je na afronding een diploma op hbo-niveau. Met je Associate degree diploma kun je in het derde jaar van een aanverwante bacheloropleiding instromen. Of je gaat direct aan het werk: je kunt solliciteren op hbo-functies.

Past een Associate degree opleiding bij mij?

Hoe weet je of een Associate degree opleiding bij je past? Als jij je hierin herkent, is een Associate degree opleiding echt iets voor jou:

  • Je hebt een baan op mbo-niveau en je wilt doorstromen naar een functie op hbo-niveau;
  • Je werkt nog niet, maar je hebt wel een mbo 4-, havo- of vwo-diploma;
  • Je hebt zin om (door) te studeren, maar vier jaar vind je te lang;
  • Je zoekt een praktische opleiding; je wilt leren door te doen.
Wat zijn de toelatingsvoorwaarden voor een Ad opleiding?

Om toegelaten te worden tot een Associate degree opleiding heb je minimaal een havo-, vwo- of mbo 4-diploma nodig. Je kunt net van school komen of al een aantal jaar aan het werk zijn. Per opleiding verschillen de toelatingsvoorwaarden. Daarom is het handig om eerst te checken wat deze voorwaarden zijn. Hier vind je meer informatie over de toelatingsvoorwaarden.

Wat maakt de opleidingen van Dordrecht Academy bijzonder?

Associate degrees zijn al bijzonder omdat deze hbo-opleidingen maar twee jaar duren en gericht zijn op de praktijk. De Associate degree opleidingen van Dordrecht Academy zijn extra speciaal omdat ze helemaal gericht zijn op de Drechtsteden. Lessen, opdrachten, projecten en andere leeractiviteiten worden ontwikkeld met bedrijven en instellingen in de regio. Door de praktische opzet van de studie ben je na je studie direct inzetbaar op de arbeidsmarkt van de Drechtsteden. Daarnaast is het onderwijs aan Dordrecht Academy kleinschalig: de groepen zijn klein en er is veel persoonlijk contact met docenten. Ook bijzonder aan Dordrecht Academy: je hoeft niet ver te reizen, maar je studeert dichtbij huis, in Dordrecht.

Naar alle vragen