Onze platformen

Wij streven voor een online omgeving waar onderwijs, onderzoek, bedrijfsleven en overheid samenkomen.

Verdiep en verrijk jouw kennis

Associate degrees zijn praktische opleidingen. Tijdens je studie combineer je dan ook leren met praktijk. Je werkt aan uitdagende opdrachten, inclusief een eindopdracht, passend bij en binnen de organisatie waar je werkt.  Hieraan koppelen we jouw studieopdrachten. Tijdens de opleiding leer je om te gaan met nieuwe vormen van zorg. Er is veel aandacht voor multidisciplinaire samenwerking, jouw persoonlijke ontwikkeling en de rol die jouw waarden spelen in je werk.

Jouw cliënten worden vaker behandeld en verzorgd in hun eigen omgeving. Je weet hoe je cliënten zo veel mogelijk zelf de regie geeft en laat je hulpverlening beter aansluiten op zijn behoeften en zijn omgeving. Je hebt hierbij steeds oog voor het voorkomen van zorg. Je overlegt met andere zorgprofessionals, mantelzorgers en/of vrijwilligers. In plaats van dat je zorgt, regel je dus veel meer. Je weet om te gaan met nieuwe technologische hulpmiddelen en houdt rekening met de (psychologische) impact daarvan op de zorg en jouw cliënten.

Deze opleiding is verkozen tot TOPOPLEIDING in de Keuzegids 2024.

Vrijstellingen

Je Associate Degree Sociaal Werk in de Zorg in 1,5 jaar op zak? Met een aanverwant MBO 4-diploma maak je grote kans op vrijstellingen. De opleiding start in februari en september. Wil je weten of jij in aanmerking komt? Vraag tijdens onze open dag op 16 december naar de voorwaarden.

Opgeleid voor de Drechtsteden

Je opleiding aan de Dordrecht Academy sluit perfect aan op de arbeidsmarkt in de Drechtsteden. Het onderwijs wordt ontwikkeld in samenwerking met zorginstellingen uit de Drechtsteden en tijdens je opleiding doe je projecten bij je werkgever. Zo leer je door te doen en kun je wat je leert direct toepassen in de dagelijkse praktijk. Kortom, op je werk profiteren ze volop van de kennis en vaardigheden die jij opdoet. Pak jij de kansen die op je liggen te wachten in de Drechtsteden?

Bepaal je eigen studieroute

Tijdens de opleiding volg je jouw eigen studieroute. Je begint het eerste halfjaar met een oriëntatiefase. Daarna kies je ieder halfjaar een thema waarin jij jezelf wilt ontwikkelen. Zo kun je jouw studie helemaal afstemmen op de praktijk van je werkgever.

Je volgt gemiddeld genomen eenmaal per drie weken lessen op school in Dordrecht. De andere dinsdagen werk je thuis of op je werk aan schoolopdrachten, aan de studie of heb je een toets. De studiebelasting is gemiddeld 20 uur per week.

Sociaal werk in de Zorg Associate degree

Ervaring van anderen

Joël Ibraahim werkt als ambulant woonbegeleider bij een GGZ instelling en volgt de deeltijdopleiding Sociaal Werk in de Zorg. In deze video vertelt hij waarom hij gekozen heeft voor Dordrecht Academy en hoe zijn opleiding aansluit bij zijn werk.

Verzorgd door Christelijke Hogeschool Ede

Deze Associate degree wordt aangeboden door Dordrecht Academy. De opleiding is helemaal gericht op de Drechtsteden en wordt inhoudelijk door en voor werkgevers uit de Drechtsteden gemaakt. Je krijgt les van docenten van Christelijke Hogeschool Ede. Deze gerenommeerde hogeschool stelt ook het lesprogramma samen.

Veelgestelde vragen

Wanneer zijn de open dagen van Dordrecht Academy?

Je bent van harte welkom tijdens onze open dag op:

  • 16 december
  • 1 februari
  • 6 april

Kun je niet wachten? Meld je dan aan voor de Meet & Greet. In een persoonlijk gesprek helpen we jou met je studiekeuze.

Wat is een Associate degree?

Een Associate degree is een tweejarige hbo-opleiding met de nadruk op de praktijk. Je leert door te doen. Je krijgt theorie, maar deze pas je meteen toe in projecten. Dit zijn opdrachten van bedrijven of instellingen in de regio Drechtsteden. Na afronding van de opleiding heb je een wettelijk erkend hbo-diploma op zak. Hiermee kun je direct aan de slag op de arbeidsmarkt. Je kunt ook instromen in het derde leerjaar van een aanverwante hbo-bacheloropleiding. Lees hier meer over Associate degrees.

Wat is het verschil tussen een Associate degree en een Bacheloropleiding?

Beide zijn hbo-opleidingen. Een Associate degree opleiding duurt twee jaar, terwijl een bachelor een vierjarige opleiding is. Qua niveau zit een Associate degree precies tussen mbo-4 en een hbo-bachelor in. Verder is een Associate degree vooral gericht op de praktijk en wordt de opleiding ontwikkeld in samenwerking met bedrijven en instellingen. Bij een bacheloropleiding krijg je veel meer theorie. Bij beide opleidingen krijg je na afronding een diploma op hbo-niveau. Met je Associate degree diploma kun je in het derde jaar van een aanverwante bacheloropleiding instromen. Of je gaat direct aan het werk: je kunt solliciteren op hbo-functies.

Past een Associate degree opleiding bij mij?

Hoe weet je of een Associate degree opleiding bij je past? Als jij je hierin herkent, is een Associate degree opleiding echt iets voor jou:

  • Je hebt een baan op mbo-niveau en je wilt doorstromen naar een functie op hbo-niveau;
  • Je werkt nog niet, maar je hebt wel een mbo 4-, havo- of vwo-diploma;
  • Je hebt zin om (door) te studeren, maar vier jaar vind je te lang;
  • Je zoekt een praktische opleiding; je wilt leren door te doen.
Wat zijn de toelatingsvoorwaarden voor een Associate degree?

Om toegelaten te worden tot een Associate degree heb je minimaal een havo-, vwo- of mbo 4-diploma nodig. Je kunt net van school komen of al een aantal jaar aan het werk zijn. Per opleiding verschillen de toelatingsvoorwaarden. Daarom is het handig om eerst te checken wat deze voorwaarden zijn. Hier vind je meer informatie over de toelatingsvoorwaarden.

Naar alle vragen