Inschrijven

Wat is een Associate degree (Ad)? 

Laten we bij het begin beginnen. Een Associate degree (Ad) is een tweejarige hbo-opleiding waarbij je niet alleen uit de boeken leert, maar vooral leert door te doen. Je krijgt theorie, maar deze pas je meteen toe in projecten. Bij de Ad opleidingen van Dordrecht Academy zijn dit opdrachten van bedrijven of instellingen in de regio Drechtsteden. Lees ook het artikel: ‘wat is een Ad’.   

De voor- en nadelen van een Ad-opleiding

Laten we de voordelen en nadelen bekijken voor het kiezen van een Associate degree-opleiding, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Voordelen:

  • Snelle start: Een Ad duurt slechts twee jaar, waardoor je snel de arbeidsmarkt kunt betreden.
  • Praktijkgericht: Je past theoretische kennis direct toe in projecten bij lokale bedrijven, waardoor je praktische vaardigheden ontwikkelt.
  • Flexibiliteit: Je kunt kiezen tussen voltijd en deeltijd, waardoor je studie kunt aanpassen aan je levensstijl.
  • Keuze na je diploma: Ná het behalen van je diploma heb je de keuze om direct te gaan werken in een hbo functie of je kunt doorstuderen in het 3e jaar van een aanverwachte bachelor zonder dat je tijd verliest. Welke keuze je ook maakt, je hebt in ieder geval een hbo diploma op zak!

Nu de voordelen van een Associate degree opleiding bekend zijn, gaan we ook kijken naar de nadelen zodat je een goede afweging kan maken of een Ad-opleiding iets voor jou is.

Nadelen:

  • Geen propedeuse: Je kunt geen propedeuse halen voor doorstroom naar een universitaire opleiding.
  • Meer praktijk dan theorie: Als je liever uit boeken leert, kan de nadruk op praktijk een uitdaging zijn.
  • Niveau 5: Het zit tussen mbo 4 en een bachelor in. Als je een hoger niveau hebt, kan dit een nadeel zijn.

Nu je deze afwegingen kent, kun je beter beslissen of een Ad-opleiding iets voor jou is. Het is belangrijk om te kijken naar wat past bij jouw doelen en leerstijl. Wil je snel aan de slag en houd je er niet van om met je neus in de boeken te zitten, dan is een Ad mogelijk iets voor jou.

Carrièreperspectieven na een Associate degree

Nu je meer weet over de mogelijkheden van een Associate degree opleiding, ben je waarschijnlijk ook benieuwd naar je carrièrekansen na het behalen van een Ad-diploma. Wegens een tekort aan personeel zijn afgestudeerden met een Ad-opleiding in trek in sectoren zoals onderwijs, zorg en bouw. Ontdek meer in ons artikel: “Carrièremogelijkheden na het behalen van een Associate degree” (link naar blog 4). Tijdens je studie bouw je waardevolle connecties op dankzij samenwerkingen met lokale bedrijven en organisaties. Kortom, met een Ad-diploma open je deuren naar diverse carrièrekansen, ondersteund door praktijkervaring en waardevolle connecties.

Is een Associate degree iets voor jou?

Bij het maken van een weloverwogen keuze is het essentieel dat je de voordelen en nadelen in overweging neemt, rekening houdend met jouw persoonlijke doelen. Wij begrijpen dat het maken van de juiste studiekeuze een lastige beslissing kan zijn. Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag op weg bij het maken van de juiste keuze voor jouw toekomst.

Door blijven lezen